Giganții tehnologici s-au alăturat pentru a utiliza un cadru bazat pe Bluetooth pentru a urmări răspândirea infecțiilor fără a compromite confidențialitatea locației.
DE CÂND COVID-19 A ÎNCEPUT SĂ SE răspândească în întreaga lume, tehnologii și-au propus utilizarea așa-numitelor aplicații de urmărire a contactelor pentru a urmări infecțiile prin smartphone-uri. Acum, Google și Apple se alătură pentru a oferi contact-tracers ingredientele pentru a face posibil acest sistem – în timp ce, în teorie, încă păstrează confidențialitatea celor care îl folosesc.
Vineri, cele două companii au anunțat un proiect comun rar pentru a crea temele pentru aplicațiile bazate pe Bluetooth, care pot funcționa pe telefoane iOS și Android. La jumătatea lunii mai, ei intenționează să lanseze o interfață de programare a aplicațiilor pe care aplicațiile de la organizațiile de sănătate publică le pot atinge. API-ul va permite acele aplicații să utilizeze radiouri Bluetooth ale unui telefon – care au o autonomie de aproximativ 30 de metri – pentru a urmări dacă proprietarul unui smartphone a luat legătura cu cineva care ulterior se dovedește a fi infectat cu Covid-19. Odată alertat, acel utilizator se poate auto-izola sau se poate testa singur.
În mod crucial, Google și Apple spun că sistemul nu va implica urmărirea locațiilor utilizatorilor sau chiar colectarea datelor de identificare care ar fi stocate pe un server. „Aceasta este o situație fără precedent pentru lume”, a spus unul dintre purtătorii de cuvânt ai proiectului comun, într-un apel telefonic cu WIRED. “În calitate de companii de platformă am gândit amândoi la ce putem face pentru a ajuta oamenii să revină la viața normală și să revină să lucreze eficient. Ne gândim că prin reunirea celor două platforme putem rezolva urmărirea digitală a contactelor la scară în parteneriat cu publicul autoritățile sanitare și o fac într-un mod care păstrează confidențialitatea. ”
Spre deosebire de Apple, care are un control complet asupra software-ului și hardware-ului său și poate împinge modificări pe întregul sistem cu o ușurință relativă, Google se confruntă cu un ecosistem Android fragmentat. Compania va face în continuare cadrul disponibil pentru toate dispozitivele care rulează Android 6.0 sau o versiune ulterioară prin livrarea actualizării prin serviciile Google Play, care nu necesită partenerii hardware să se deconecteze.
Mai multe proiecte, inclusiv cele conduse de dezvoltatorii MIT, Stanford și guvernele din Singapore și Germania , au propus deja și, în unele cazuri, au implementat sisteme similare bazate pe Bluetooth bazate pe contact. Google și Apple au refuzat să spună cu ce grupuri sau agenții guvernamentale au lucrat. Aceștia susțin însă că prin construirea funcțiilor la nivel de operare la care pot folosi aplicațiile, aplicațiile vor fi mult mai eficiente și mai eficiente din punct de vedere energetic. Cel mai important, acestea vor fi interoperabile între cele două platforme de smartphone dominante.
În versiunea de sistem setată să fie lansată luna viitoare, urmărirea Bluetooth la nivel de sistem de operare ar permite utilizatorilor să opteze pentru o schemă de detectare a proximității bazată pe Bluetooth atunci când descarcă o aplicație de urmărire a contactelor. Apoi, telefonul lor ar fi transmis constant semnale Bluetooth celorlalți din apropiere, ascultând, de asemenea, comunicările de la telefoanele din apropiere.
Dacă două telefoane petrec mai mult de câteva minute într-o distanță între ele, fiecare ar înregistra contactul cu celălalt telefon, schimbând numere de tip „identificator” unic, rotativ, care se bazează pe tastele stocate pe fiecare dispozitiv. Dezvoltatorii de aplicații de încălzire publică ar putea să „ajusteze” atât apropierea cât și timpul necesar pentru a se califica ca un contact bazat pe informațiile actuale despre modul în care se răspândește Covid-19.
Dacă un utilizator este diagnosticat ulterior cu Covid-19, ar fi alertat aplicația cu un robinet. Aplicația și-ar încărca ultimele două săptămâni de chei pe un server, care le-ar genera recent numerele „beacon” și le-ar trimite la alte telefoane din sistem. Dacă telefonul altcuiva constată că unul dintre aceste numere de baliză se potrivește cu unul stocat pe telefonul lor, li se va anunța că a fost în contact cu o persoană potențial infectată și li se va da informații despre cum să ajute la prevenirea propagării ulterioare.
Avantajul acestui sistem, în ceea ce privește confidențialitatea, este că nu depinde de colectarea datelor de locație. „Identitățile oamenilor nu sunt legate de niciun eveniment de contact”, a spus Cristina White, un om de știință informatică din Stanford, care a descris un proiect similar de detectare a contactelor bazat pe Bluetooth, cunoscut drept Covid-Watch cu WIRED săptămâna trecută . „Ceea ce aplicația încarcă în loc de informații de identificare este doar acest număr aleatoriu pe care cele două telefoane ar putea să-l urmărească mai târziu, dar pe care nimeni altcineva nu ar face-o, pentru că este stocat local pe telefoanele lor.”
Până acum, însă, scheme bazate pe Bluetooth, precum cea descrisă de White, sufereau de modul în care Apple limitează accesul la Bluetooth atunci când aplicațiile rulează pe fundalul iOS, o protecție de confidențialitate și economie de energie. Acesta va ridica această restricție special pentru aplicațiile de urmărire a contactelor. Și Apple și Google spun că protocolul pe care îl lansează va fi conceput pentru a utiliza o putere minimă pentru a salva viețile bateriei telefoanelor. “Acest lucru trebuie să funcționeze 24-7, așa că trebuie să înghită într-adevăr numai bateria”, a spus unul dintre purtătorii de cuvânt ai proiectului.
Într-o a doua iterație a sistemului care se va desfășura în iunie, Apple și Google spun că vor permite utilizatorilor să permită urmărirea contactelor bazate pe Bluetooth chiar și fără o aplicație instalată, integrând sistemul în sistemele de operare. Aceasta ar fi și opt-in. Dar, în timp ce telefoanele ar schimba numere „beacon” prin Bluetooth, utilizatorii ar trebui totuși să descarce o aplicație de urmărire a contactelor pentru a se declara Covid-19 pozitiv sau pentru a afla dacă cineva cu care a intrat în contact a fost diagnosticat.
Sistemul Bluetooth și Google bazat pe Apple are câteva avantaje semnificative de confidențialitate față de sistemele de urmărire a locațiilor bazate pe GPS, care au fost propuse de alți cercetători, inclusiv la MIT, Universitatea din Toronto, McGill și Harvard. Întrucât aceste sisteme colectează date despre locații, acestea ar necesita sisteme criptografice complexe pentru a evita colectarea de informații despre mișcările utilizatorilor care ar putea expune informații extrem de personale , de la disidența politică la afacerile extraconjugale.
Cu anunțul Google și Apple, este clar că companiile au ales să acopere acele capcanele de confidențialitate și să implementeze un sistem care nu colectează date despre locație. „Se pare că am câștigat”, spune White Stanford, al cărui proiect Covid-Watch, parte a unui consorțiu de proiecte care utilizează un sistem bazat pe Bluetooth , a susținut abordarea exclusivă prin Bluetooth. “Din API reiese clar că a fost influențat de activitatea noastră. Urmează sugestiile exacte ale inginerilor noștri cu privire la modul de implementare.”
Lipirea de Bluetooth numai nu garantează că sistemul nu va încălca confidențialitatea utilizatorilor, notează White. Deși Google și Apple spun că vor încărca doar identificatori anonimi de pe telefoanele utilizatorilor, un server ar putea totuși să identifice utilizatorii Covid-19 în alte moduri, cum ar fi pe baza adresei lor IP. Organizația care rulează o aplicație dată trebuie să acționeze în mod responsabil. „Exact ceea ce propun pentru backend încă nu este clar, iar acest lucru este foarte important”, spune White. „Trebuie să susținem pentru a ne asigura că acest lucru este făcut corect și serverul nu colectează informații pe care nu ar trebui.”
Chiar și cu urmărirea Bluetooth, aplicația încă se confruntă cu unele provocări practice. În primul rând, ar fi nevoie de adopție semnificativă și de o largă disponibilitate de a împărtăși informațiile despre infecția cu Covid-19 pentru a funcționa. De asemenea, va avea nevoie de o garanție care să permită utilizatorilor să se declare Covid-19 pozitivi după ce un furnizor de servicii medicale i-a diagnosticat oficial, astfel încât sistemul să nu fie depășit cu falsuri pozitive. Covid-Watch, de exemplu, ar cere utilizatorului să obțină un cod de confirmare de la un furnizor de servicii medicale.
Sistemele bazate pe Bluetooth, în contrast cu sistemele bazate pe locații, au și unele probleme. Dacă cineva lasă în urmă urme ale noului coronavirus pe o suprafață, de exemplu, cineva poate fi infectat de acesta fără ca telefoanele sale să fie vreodată în apropiere.
Un purtător de cuvânt al proiectului Google și Apple nu a negat această posibilitate, dar a susținut că acele cazuri de „transmitere a mediului” sunt relativ rare în comparație cu transmiterea directă de la persoane aflate în proximitatea lor. “Acest lucru nu va tăia fiecare lanț din fiecare transmisie”, a spus purtătorul de cuvânt. „Dar dacă le tăiați suficient, modulați transmisia suficient pentru a aplana curba”.